Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić klopsiki wieprzowe z dipem miętowym, pomysł na obiad dla dziecka, meatballs (fot. Maciej Niemojewski)

Meatballsy z piekarnika z dipem miętowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mięso wieprzowe
400 g
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
bruschetty ziołowe lub kajzerka
70 g
mleko
100 ml
jajko „zerówka”
1 sztuka
natka pietruszki
½ pęczka
tarty parmezan
30 g
ostra papryka
szczypta
kolendra suszona
⅓ łyżeczki
sól
½ łyżeczki
pieprz
½ łyżeczki
Sos do mięsa:
sos sojowy ciemny
2 łyżki
ocat balsamiczny
2 łyżki
ketchup
2 łyżki
miód
1 łyżeczka
Do podania:
gęsty jogurt naturalny
100 g
mięta
garść
sok z limonki
z ½ sztuki
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
kumin
szczypta
cukier trzcinowy
z ½ sztuki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy i przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Bruschetty ziołowe lub kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia.

krok 2

Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan, ostrą paprykę, sól, pieprz i odsączone bruschetty lub kajzerkę. Ze wszystkich składników wyrabiamy mięsną masę i wstawiamy ją do lodówki na 30 minut.

krok 3

Przygotowujemy sos do obtoczenia pulpetów. W misce łączymy sos sojowy, ocet balsamiczny, ketchup, miód i dokładnie mieszamy. Sos redukujemy w małym garnku przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Odstawiamy na bok.

krok 4

Robimy dip do podania meatballsów. W misce łączymy jogurt naturalny, posiekaną miętę, sok wyciśnięty z limonki, odrobinę soli, świeżo mielonego pieprzu, kuminu i cukru trzcinowego. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Sos w stawiamy do lodówki, aby się schłodził.

krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ze schłodzonego mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na papierze i wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut. Gotowe pulpeciki nadziewamy na wykałaczki i maczamy w ciemnym sosie. Podajemy z dipem jogurtowym od razu po przygotowaniu lub jako zimną przekąskę. Z podanych składników przygotujemy dwie większe lub trzy mniejsze porcje dania.

Koszyk