Kukbuk
Kukbuk
Przepis na marynowane śledzie, jak zamarynować śledzie, marinerede sild (fot. Metka Studio)

Marinerede sild – marynowane śledzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
solone filety śledziowe
10 sztuk
mleko
2 szklanki
ziele angielskie
1 łyżeczka
kolendra
1 łyżeczka nasion
goździki
1 łyżeczka
pieprz w ziarnach
1/2 łyżeczki
liść laurowy
5 sztuk
suszona papryka piri piri
1 sztuka
cynamon
1/2 laski
cukier trzcinowy
250 g
ocet winny
3 szklanki
koncentrat pomidorowy
70 g
porto
1/2 szklanki

Przepis i przygotowanie: Urszula i Steffan Eriksen


Zdjęcia i stylizacja: Metka Studio

krok 1

Filety zalewamy mlekiem i odstawiamy na 4-6 godzin, by pozbawić je nadmiaru soli.

krok 2

Ziele angielskie, kolendrę, goździki i pieprz prażymy na patelni, łączymy z pozostałymi suchymi składnikami i ucieramy w moździerzu na proszek. Dosypujemy go do octu wymieszanego z koncentratem i winem.

krok 3

Śledzie wyjmujemy z mleka i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy filet kroimy na 3-4 kawałki, wkładamy do miski i zalewamy marynatą tak, by były całkowicie przykryte. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk