Kukbuk
Kukbuk
Proszę Zdrowie – Marchewka marynowana à la łosoś

Marchewka marynowana à la łosoś

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
Marchewka:
marchewka
1 kg
sok z buraków
750 ml
Zalewa:
glony nori
4 arkusze
woda
500 ml
oliwa
125 ml
bezglutenowy sos sojowy
100 ml
papryka wędzona
10 g
czosnek granulowany
15 g
liquid smoke
½ łyżeczki
koperek
50 g

Przepis i przygotowanie: Joanna Wąsowicz


Zdjęcie: Proszę Zdrowie

krok 1

Marchewkę w całości zalewamy wrzącym sokiem z buraków i marynujemy minimum 2 godziny – od czasu do czasu przewracamy warzywa, aby równomiernie nabrały koloru. Po zamarynowaniu kroimy marchewkę we wstążki za pomocą obieraczki.    

krok 2

Glony nori kroimy w paski. W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy (poza koperkiem) i zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy przygotowane wcześniej wstążki marchewki, a następnie kładziemy na nich gałązki koperku. Przykrywamy folią lub przykrywką i marynujemy 3 dni.  

    

Marchewkę marynowaną można zamówić na proszedrowie.pl.   

Więcej przepisów wegańskich:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk