Kukbuk
Kukbuk

Makaron soba z wasabi, olejem sezamowym i brokułem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
makaron soba
80 g
brokuł
½ sztuki
Sos:
sos sojowy
2 łyżki
ocet ryżowy
1 łyżka
olej sezamowy
1 łyżka
pasta wasabi
1 łyżeczka
cukier
½ łyżeczki
Do podania:
dymka
garść
prażony sezam
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy (nie wylewamy wody z gotowania) i od razu przelewamy zimną wodą.

krok 2

W wodzie po makaronie gotujemy brokuł. W tym czasie w miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.

krok 3

Makaron mieszamy z sosem i brokułem. Nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną dymką i sezamem.

TIP

Zamiast brokułów możemy użyć na przykład świeżego ogórka, groszku cukrowego albo krewetek.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk