
Lody klonowe z mleczka kokosowego
- Lody:
- mleczko kokosowe
- 1 puszka
- skrobia kukurydziana
- 2 łyżki
- syrop klonowy
- 170 g
- Czipsy:
- niepalona kasza gryczana
- 80 ml
- woda
- 80 ml
- oliwa
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
- Do podania:
- kiszone ogórki
- 4 duże sztuki
- olej (najlepiej rzepakowy tłoczony na zimno)
- 5 łyżek
Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde
Stylizacja: Irina Grishina
Zdjęcie: Rafał Meszka
krok 1
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skrobię kukurydzianą i mieszamy, aż masa nieco zgęstnieje. Wlewamy syrop klonowy, mieszamy. Przelewamy do metalowej miski i studzimy. Po wystudzeniu przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki. Co godzinę odkrywamy miskę, energicznie mieszamy rózgą – ponownie przykrywamy i mrozimy. Robimy tak do czasu, aż masa całkowicie zgęstnieje.
krok 2
Wszystkie składniki, z których zrobimy czipsy, łączymy w naczyniu. Zostawiamy na godzinę, aż masa się zwiąże. Miksujemy na gładko. Rozgrzewamy piekarnik (bez termoobiegu) do 150 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szpatułką nakładamy na niego masę gryczaną – rozprowadzamy ją na grubość kartki papieru. Suszymy w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, aż będzie chrupiąca. Wyjmujemy, czekamy, aż ostygnie, i łamiemy na nieregularne kawałki.
krok 3
Kiszone ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy z olejem.
Łyżką zmoczoną w szklance z gorącą wodą nakładamy lody do naczynia, przyozdabiamy czipsami gryczanymi i polewamy ogórkami z olejem. Jeżeli lody są bardzo twarde, wyciągamy je 10 minut przed podaniem, żeby nieco odtajały.
Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>
Więcej przepisów na desery:
Sprawdź nasze e-booki:
















