Kukbuk
Kukbuk
Przepis na lody. Jak zrobić lody. Lody z mleczka kokosowego. Wegańskie lody klonowe z mleczka kokosowego (fot. Rafał Meszka)

Lody klonowe z mleczka kokosowego

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny + czas mrożenia lodów
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Lody:
mleczko kokosowe
1 puszka
skrobia kukurydziana
2 łyżki
syrop klonowy
170 g
Czipsy:
niepalona kasza gryczana
80 ml
woda
80 ml
oliwa
1 łyżeczka
sól
szczypta
Do podania:
kiszone ogórki
4 duże sztuki
olej (najlepiej rzepakowy tłoczony na zimno)
5 łyżek

Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skrobię kukurydzianą i mieszamy, aż masa nieco zgęstnieje. Wlewamy syrop klonowy, mieszamy. Przelewamy do metalowej miski i studzimy. Po wystudzeniu przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki. Co godzinę odkrywamy miskę, energicznie mieszamy rózgą – ponownie przykrywamy i mrozimy. Robimy tak do czasu, aż masa całkowicie zgęstnieje.

krok 2

Wszystkie składniki, z których zrobimy czipsy, łączymy w naczyniu. Zostawiamy na godzinę, aż masa się zwiąże. Miksujemy na gładko. Rozgrzewamy piekarnik (bez termoobiegu) do 150 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szpatułką nakładamy na niego masę gryczaną – rozprowadzamy ją na grubość kartki papieru. Suszymy w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, aż będzie chrupiąca. Wyjmujemy, czekamy, aż ostygnie, i łamiemy na nieregularne kawałki.

krok 3

Kiszone ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy z olejem.

Łyżką zmoczoną w szklance z gorącą wodą nakładamy lody do naczynia, przyozdabiamy czipsami gryczanymi i polewamy ogórkami z olejem. Jeżeli lody są bardzo twarde, wyciągamy je 10 minut przed podaniem, żeby nieco odtajały.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów na desery:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk