Kukbuk
Kukbuk
Libańskie klopsy na picie z raitą na jogurcie greckim (fot. Martyna Cybuch)

Libańska kofta wołowa na ostro podana z raitą na flatbread

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania mięsa + czas wyrabiania chleba
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Kofty:
pasta curry
1 łyżeczka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
tarty imbir
2 łyżeczki
kmin rzymski mielony lub prażony
1/2 łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
pieprz czarny
1/2 łyżeczki
mielone mięso wołowe
500 g
świeże listki kolendry
garść
Flatbread:
drożdże suszone
3 g
cukier
1 łyżeczka
ciepła woda
125 ml
mąka pszenna
250 g + do podsypania
sól
1 łyżeczka
oliwa
2 łyżki
Raita:
kmin rzymski
1 łyżeczka
pieprz cayenne
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
cukier
1/2 łyżeczki
jogurt grecki
200 ml
papryka słodka
1 sztuka
ogórek gryntowy
1 sztuka
szalotka
1 sztuka
świeża kolendra posiekana
2 łyżki
mięta
kilka listków
do podania:
listki mięty
według uznania
listki kolendry
według uznania

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

Krok 1

Przygotowanie kofty zaczynamy od zamarynowania mięsa. Do malaksera wkładamy pastę curry, rozdrobnioną cebulę, czosnek, starty imbir oraz przyprawy: kmin rzymski, cukier, sól i pieprz. Blendujemy na gładko. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pastę curry z przyprawami i wyrabiamy, by uzyskać gładką masę. Dodajemy rozdrobnione listki kolendry, po czym wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby smaki dobrze się połączyły.

Krok 2

W tym czasie przechodzimy do zrobienia tradycyjnego libańskiego flatbread. W małej miseczce łączymy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami ciepłej wody. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, pozostałą wodę i zaczyn. Mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Następnie wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Ciasto posypujemy mąką, po czym miskę przykrywamy zwilżoną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut.

Krok 3

W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy raitę. Ziarna kminu rzymskiego prażymy przez chwilę na suchej patelni, następnie przesypujemy do moździerza. Dodajemy pieprz cayenne, sól, czarny pieprz i cukier. Wszystkie przyprawy dokładnie ucieramy, po czym wsypujemy do jogurtu. Mieszamy. Słodką paprykę, ogórka i szalotkę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do jogurtu. Na koniec doprawiamy listkami świeżej kolendry i mięty. Tak przygotowaną raitę wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się połączyły.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto chlebowe dzielimy na 4-5 równych części. Każdą kulkę wałkujemy na cienki, okrągły placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby ciasto zbytnio się nie kleiło. Następnie placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni – z każdej strony około 2 minut. Chlebki powinny być rumiane.

Krok 5

Mięso na kofty wyjmujemy z lodówki. Przygotowujemy drewniane lub metalowe patyczki, na które nakładamy uformowane w dłoniach mięso. Kofty możemy smażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku. Jeśli zdecydujemy się na pieczenie, drewniane patyczki do szaszłyków wcześniej moczymy w wodzie. Z kolei końcówki, na których nie ma mięsa, obwijamy folią aluminiową, aby się nie spaliły. Mięso kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 210 stopni.

Krok 6

Na usmażone chlebki kładziemy porcję raity i kofty. Podajemy ze świeżymi listkami mięty i kolendry.

TIP

Zamiast suszonych drożdży możemy użyć 15 gramów świeżych.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk