Libańska kofta wołowa na ostro podana z raitą na flatbread
czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania mięsa + czas wyrabiania chleba
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Kofty:
- pasta curry
- 1 łyżeczka
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- tarty imbir
- 2 łyżeczki
- kmin rzymski mielony lub prażony
- 1/2 łyżeczki
- cukier
- 1 łyżeczka
- sól
- 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki
- mielone mięso wołowe
- 500 g
- świeże listki kolendry
- garść
- Flatbread:
- drożdże suszone
- 3 g
- cukier
- 1 łyżeczka
- ciepła woda
- 125 ml
- mąka pszenna
- 250 g + do podsypania
- sól
- 1 łyżeczka
- oliwa
- 2 łyżki
- Raita:
- kmin rzymski
- 1 łyżeczka
- pieprz cayenne
- 1/2 łyżeczki
- sól
- do smaku
- pieprz czarny
- do smaku
- cukier
- 1/2 łyżeczki
- jogurt grecki
- 200 ml
- papryka słodka
- 1 sztuka
- ogórek gryntowy
- 1 sztuka
- szalotka
- 1 sztuka
- świeża kolendra posiekana
- 2 łyżki
- mięta
- kilka listków
- do podania:
- listki mięty
- według uznania
- listki kolendry
- według uznania