Kukbuk
Kukbuk
Sezonowe ciasto ze śliwkami (fot. dinnershow.studio)

Lekki deser ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
mleko
1 l
mąka pszenna
150 g + do posypania
jajko "zerówka"
6 sztuk
masło
100 g + do natłuszczenia formy
sól
szczypta
śliwki z pestkami
500 g
cukier (opcjonalnie)
do posłodzenia

Zdjęcie: dinnershow.studio


Przepisy i wykonanie: Robert Trzópek


Stylizacja: Krystyna i Ola Szwarc

krok 1

Podgrzewamy mleko. Następnie mieszamy z mąką, jajkami i masłem. Miksujemy do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego.

krok 2

Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na blasze układamy śliwki (szypułkami do góry) i zalewamy je masą. Wielbiciele słodyczy mogą dodać odrobinę cukru. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 stopni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk