Kukbuk
Kukbuk
tomek na tropie biszkoptu, tort biszkopt z kremem

Lekki biszkopt

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajka "zerówki"
5 sztuk
mąka pszenna
105 g
mąka ziemniaczana
40 g
cukier
190 g

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

tomek na tropie biszkoptu

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, aż znacznie zwiększą swoją objętość i będą prawie sztywne, po czym dodajemy łyżka po łyżce cukier, ciągle ubijając. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy przesiane mąki i mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy do stalowej lub aluminiowej foremki z otwieraną obręczą o średnicy 23-25 centymetrów wyłożonej u spodu papierem do pieczenia. Uderzamy kilka razy formą o blat, by pozbyć się dużych bąbelków powietrza. Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 165 stopni przez około 35-40 minut. Po wystudzeniu dzielimy na blaty i podajemy z wybranym kremem oraz owocami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!