Kukbuk
Kukbuk

Lasagne z dynią i porem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
dynia piżmowa
½ sztuki
por
3 sztuki
masło
do smażenia + 50 g
estragon
1 mały pęczek
czosnek
4 ząbki
sól
do smaku
wytrawne białe wino (najlepiej o wysokiej kwasowości)
½ szklanki
mąka pszenna
75 g
ciepłe mleko
1½ l
gałka muszkatołowa
1 sztuka
starty ser pecorino
⅓ szklanki
lasagne Barilla
1 opakowanie
mozzarella
3 sztuki
gorgonzola
100 g

przepisy: Matylda Rosłaniec, barilla.com

zdjęcia: dinnershow.studio

Krok 1

Dynię obieramy ze skóry i po usunięciu pestek kroimy w około 1-centymetrową kostkę. Pory tniemy w talarki. 

Krok 2

W rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nie pokrojone dynię i por, dodajemy listki estragonu i posiekany czosnek. Smażymy, aż warzywa lekko się przyrumienią. Doprawiamy delikatnie solą, zalewamy winem i dusimy około 20 minut na wolnym ogniu (mieszamy od czasu do czasu), aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby wlewamy odrobinę wody.

Krok 3

W rondlu na małym ogniu roztapiamy masło. Powoli wsypujemy mąkę, w małych ilościach – cały czas energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko – wciąż intensywnie mieszamy, by rozpuściły się wszystkie grudki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy porządnie świeżo startą gałką muszkatołową i – w razie potrzeby – solą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę pecorino i dobrze mieszamy.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy na dnie trochę beszamelu. Układamy płaty lasagne, na to wykładamy warzywa z sosem, rozsypujemy kawałki mozzarelli i gorgonzoli. Podobnie przygotowujemy pozostałe trzy warstwy. Wierzch posypujemy pozostałym pecorino. Pieczemy 40 minut w 175 stopniach, aż z wierzchu delikatnie się przyrumieni.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk