Kukbuk
Kukbuk
Talerz z daniem Agaty Dembek-Dziwosz,  szefowej kuchni Mezzaliansu – Labneh z kiszonymi cytrynami  (fot.Michał Lichtański)

Labneh z kiszonymi cytrynami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 MINUT + CZAS ODSĄCZANIA
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
KREMOWY LEBNEH:
jogurt z rowiego mleka
2 l
sok z cytryn
2-3 sztuki
oliwa
1/2 szklanki
sól
4 łyżki
DO PODANIA:
oliwa
2-3 łyżki
za'atar, chili lub kolendra
do smaku
chlebek
2 kromki

Przepis: Agata Dembek-Dziwosz / Restauracja Mezzalians


Zdjęcie: Michał Lichtański

krok 1

Jogurt z krowiego mleka, najlepiej gęsty i bez ulepszaczy, mieszamy z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn (jeśli są mało soczyste, używamy 3 cytryn). Dodajemy oliwę i sól. Mieszamy tak, żeby nie było grudek. Przekładamy na sito wyłożone pieluchą tetrową albo gazą. Robimy z tego zawiniątko i kładziemy na miskę lub garnek – naczynie, do którego będzie skapywać woda. Zostawiamy na dobę. Po tym czasie powstanie lejący się, kremowy labneh.

krok 2

Labneh wykładamy na talerzyk lub do miseczki. Robimy w środku dziurkę, do której wkładamy cytrynę. Polewamy oliwą i w zależności od upodobań posypujemy za’atarem, chili lub kolendrą. Jemy z chlebkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk