czas przygotowania: 30 minut + dwie godziny pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
spaghetti
1 opakowanie
sól
do gotowania
masło
50 g
cukier
1 szklanka
orzechy włoskie
150 g
suszona żurawina
150 g
jajko "zerówka"
4 sztuki
cynamon
szczypta
pieprz
do smaku
Zdjęcie: Rafał Meszka
Przepis i wykonanie: Uri Wollner
krok 1
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Do odcedzonego, gorącego makaronu dorzucamy masło. Dokładnie mieszamy.
krok 2
Cukier karmelizujemy, a orzechy mielemy na proszek. Wszystko wraz z żurawiną dodajemy do lekko wystudzonego makaronu. Następnie wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy cynamon.
Reklama
krok 3
Makaron przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy około 2 godzin, aż danie się zrumieni. Podajemy po lekkim przestudzeniu, oprószone czarnym pieprzem.