Kukbuk
Kukbuk
Krokiety faszerowane kaczką z sosem żyrawinowym. PRZEPIS. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Krokiety faszerowane kaczką z sosem żurawinowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + 4 godziny pieczenia kaczki
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
farsz:
kacze udko
4 sztuki
sól
1 łyżka + do smaku
pomarańcza
1 sztuka
laska cynamonu
2 sztuki
kardamon
3 sztuki
gwiazdka anyżu
3 sztuki
wywar warzywny lub gęsi tłuszcz
1 l
masło
4 łyżki
natka pietruszki
½ pęczka
pieprz
do smaku
naleśniki:
mąka pszenna
2 szklanki
mleko
2 szklanki
woda gazowana
1½ szklanki
sól
2 szczypty
rozpuszczone masło
3 łyżki
jajko „zerówka”
4 sztuki
sos:
szalotka
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
tymianek
2 gałązki
wytrawne czerwone wino 140 ml (1 kieliszek)
140 ml (1 kieliszek)
ekologiczna żurawina w słoiku
5 łyżek
dodatkowo:
jajko „zerówka”
1 sztuka
panko
do obtoczenia
olej
do smażenia
listki tymianku
do podania

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Kacze udka nacieramy solą i skórką pomarańczy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy cynamon, kardamon, anyż i zalewamy wywarem lub gęsim tłuszczem, jeśli chcemy kaczkę gotować metodą konfitowania. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy przez 4 godziny w 140 stopniach.

krok 2

Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Naleśniki smażymy na suchej patelni. 

krok 3

Przygotowujemy sos. Posiekane szalotkę i czosnek smażymy na patelni. Dodajemy tymianek i wino. Mieszamy, redukujemy płyn o połowę. Dodajemy żurawinę, gotujemy 10 minut. Miksujemy na gładki sos. 

krok 4

Kiedy udka są już upieczone, oddzielamy mięso od kości. Mięso powinno być tak miękkie, że aż się rozpada. Mieszamy je, jednocześnie rozgniatając. Dodajemy rozpuszczone masło i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem. 

krok 5

Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy jak krokiety. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w panko. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy z sosem żurawinowym oraz listkami tymianku.

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Ten przepis powstał na Farmie Bii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk