Krokiety faszerowane kaczką z sosem żurawinowym
czas przygotowania: 60 minut + 4 godziny pieczenia kaczki
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- farsz:
- kacze udko
- 4 sztuki
- sól
- 1 łyżka + do smaku
- pomarańcza
- 1 sztuka
- laska cynamonu
- 2 sztuki
- kardamon
- 3 sztuki
- gwiazdka anyżu
- 3 sztuki
- wywar warzywny lub gęsi tłuszcz
- 1 l
- masło
- 4 łyżki
- natka pietruszki
- ½ pęczka
- pieprz
- do smaku
- naleśniki:
- mąka pszenna
- 2 szklanki
- mleko
- 2 szklanki
- woda gazowana
- 1½ szklanki
- sól
- 2 szczypty
- rozpuszczone masło
- 3 łyżki
- jajko „zerówka”
- 4 sztuki
- sos:
- szalotka
- 2 sztuki
- czosnek
- 2 ząbki
- tymianek
- 2 gałązki
- wytrawne czerwone wino 140 ml (1 kieliszek)
- 140 ml (1 kieliszek)
- ekologiczna żurawina w słoiku
- 5 łyżek
- dodatkowo:
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- panko
- do obtoczenia
- olej
- do smażenia
- listki tymianku
- do podania