Kukbuk
Kukbuk
zupa krem z kurczakiem i śmietanką, zupa krem z grzankami, co do zupy, rozgrzewająca zupa krem, krem z warzyw, szybki obiad, danie jednogarnkowe, zdrowy obiad, obiad dla dziecka

Krem z kurczaka ze śmietanką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
udko kurczaka
2 sztuki
ziemniaki
2 sztuki
seler naciowy
1 łodyga
korzeń selera
1/2 średniej sztuki
cebula
1 sztuka
masło
1/4 kostki
śmietanka kremówka
200 ml
kurkuma
1 łyżeczka
grzanki pełnoziarniste
do podania
marynata:
sól
1/2 łyżeczki
chili w proszku
szczypta
majeranek
1/2 łyżeczki
suszony tymianek
1/2 łyżeczki
olej roślinny
100 ml

krok 1

Mieszanką soli, chili, ziół i oleju nacieramy udka. Warzywa kroimy w kostkę. Układamy wszystko w głębokim, najlepiej ceramicznym, naczyniu do pieczenia. Zalewamy wodą – powinna zakryć warzywa i mięso. Pieczemy pod przykryciem do miękkości (przez mniej więcej 1-1½ godziny) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

krok 2

Wyjmujemy upieczone udka, oddzielamy mięso i przekładamy je wraz z zawartością brytfanny do blendera. Dodajemy masło, śmietankę i kurkumę. Miksujemy na gładko. Podajemy z pełnoziarnistymi grzankami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!