Kukbuk
Kukbuk
krem kataloński, crema catalana, szybki deser, kuchnia włoska, włoskie desery, włoskie przepisy, krem śmietankowy

Krem kataloński, czyli crema catalana

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mleko 3.2%
500 ml
cukier
200 g
żółtko jajka "zerówka"
5 sztuk
skrobia kukurydziana
1 łyżka
skórka pomarańczowa
1 łyżka
skórka z cytryny
1 łyżeczka
laska cynamonu
2 sztuki

Przepis i zdjęcia: Marta Mankiewicz

krok 1

W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka. Dodajemy do niego skórkę z pomarańczy, cytryny oraz laski cynamonu. Gdy mleko zacznie wrzeć zdejmujemy je z palnika i pozostawiamy na 30 minut, by nabrało smaku. 

krok 2

W tym czasie w pozostałych 100 ml mleka rozpuszczamy łyżkę skrobi i dodajemy do wcześniej gotowanego mleka. 

krem kataloński, crema catalana, kuchnia włoska, włoski deser, krem mleczny, prosty deser, deser bez piekranika

Za pomocą miksera ucieramy żółtka wraz z cukrem na jasną masę. Następnie, cały czas ucierając, wlewamy do niej mieszankę skrobi i mleka. Zawartość miski przelewamy do garnka i gotujemy bez przerwy mieszając, by zapobiec powstaniu grudek. Gotujemy do momentu pierwszego zagotowania i od razu zestawiamy z palnika.

Krem przelewamy do kokilek, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, do stężenia. 

Po tym czasie posypujemy go z wierzchu garścią cukru i za pomocą palnika karmelizujemy aż ten zacznie brązowieć i intensywnie pachnieć. Podajemy od razu.

Więcej słodkości Marty znajdziecie na Instagramie >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!