Obraną dynię kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry. Papryczkę chili razem z pestkami kroimy w cienkie plasterki.
krok 2
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę, po chwili dodajemy czosnek i papryczkę. Do smażących się warzyw wsypujemy kumin i ziarna kolendry, dodajemy sok z limonki – cały czas mieszamy. Po chwili wrzucamy pokrojoną w kosteczkę dynię i smażymy przez 3 minuty. Zalewamy ciepłym bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu. Gdy dynia zmięknie, zdejmujemy zupę z ognia.
krok 3
Do garnka dodajemy masło orzechowe i blendujemy zupę na gładki mus. Krem doprawiamy brązowym cukrem, solą i pieprzem. Garnek ponownie stawiamy na ogień – gotujemy przez 3-4 minuty.
krok 4
Gorący krem nakładamy na talerze. Do każdej porcji dodajemy po łyżce kwaśnej śmietany i garści solonych orzeszków ziemnych. Dekorujemy listkami świeżej kolendry.
TIP
Z podanych składników otrzymamy 4 większe lub 5 mniejszych porcji zupy