Kukbuk
Kukbuk

Krem brokułowo-gruszkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
cebule
2 sztuki
czosnek
3 ząbki czosnku
masło
75 g
płatki chili
1 łyżeczka + do podania
brokuły
2 sztuki
ziemniaki
1 sztuka średniej wielkości
gruszki
2 twarde
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
woda
1 litr
ostry ser cheddar
300 g
ulubione pieczywo
4 kromki
oliwa
1 łyżka
orzechy laskowe
20 g

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko, Zuzanna Rożek


Zdjęcie: dinner.show Studio

krok 1

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na spore kawałki (powinny być podobnej wielkości, by w równym tempie
się gotowały). 

W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek wraz z płatkami chili i smażymy do miękkości na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszamy). 

krok 2

Oddzielamy różyczki brokułów od grubych łodyg i głąbów. Różyczki odkładamy, a pozostałe części brokułów kroimy na małe, około 3-centymetrowe kawałki. Ziemniak i gruszki obieramy i kroimy na cząstki podobnej wielkości jak brokuły. 

Łodygi brokułów, ziemniaki i gruszki dorzucamy do garnka i mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 

krok 3

W tym czasie odłożone różyczki kroimy na kawałki. Ser ścieramy na grubej tarce. 

Połowę różyczek dodajemy do garnka, przykrywamy i gotujemy przez kilka minut, aż warzywo lekko zjaśnieje. Następnie blendujemy zupę, by uzyskać gładką konsystencję. 

Ponownie podgrzewamy i dorzucamy pozostałe różyczki. Garnek przykrywamy i gotujemy krem przez kilka minut, aż brokuły zmiękną. Dodajemy ¾ porcji startego sera i mieszamy, aż połączy się z zupą. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na bok.

krok 4

Chleb skrapiamy oliwą z obu stron i posypujemy resztą startego sera. Siekamy orzechy i razem z grzankami rozkładamy na blasze – wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 5-6 minut, aż grzanki się zarumienią, a ser roztopi. Po wyjęciu kroimy je na kawałki. 

Podgrzewamy zupę, ponownie doprawiamy ją solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, orzechami i płatkami chili. 

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk