Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić konfiturę z dyni. Przepisy na dyniowe przetwory. Dynia co z niej ugotować (fot. Paulina Czyżewska)

Konfitura dyniowa z pomarańczą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: około 5 godzin
typ diety: wegańska
typ posiłku: przetwory
miąższ dyni hokkaido lub muscat
1 kg
cukier
400 g
pomarańcza
3 sztuki
cytryna
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 3 godziny, aby puściła sok.

krok 2

Pomarańcze i cytrynę sparzamy. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystkie dokładnie obieramy i kroimy na kawałki. Cytrynę rozkrawamy na pół i wyciskamy sok z 1 części. Drugą dokładnie obieramy i kroimy na kawałki.

krok 3

Do garnka z dynią dodajemy pokrojone cytrusy, zalewamy wyciśniętym sokiem i gotujemy na wolnym ogniu, systematycznie mieszając. Podgrzewamy, aż powstanie konsystencja gęstego sosu. Gorącą konfiturę przekładamy do małych, wyparzonych słoików, zakręcamy je i stawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy najlepiej na całą noc do wystudzenia. Dynię przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

TIP

Z podanej ilości wyjdą 3 słoiczki o pojemności 0,3 l

Przeczytaj więcej na temat dyni:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk