Kukbuk
Kukbuk
Kompot z suszonych owoców – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Kompot z suszonych owoców

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas namaczania
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
suszone śliwki
100 g
suszone daktyle
70 g
suszone figi
70 g
suszona żurawina
50 g
suszone morele
100 g
suszone jabłka
100 g
gruszka
1 sztuka
woda
2 l
cynamon
1 laska
goździki
5-7 sztuk
sok z pomarańczy
z 1 sztuki
sok z cytryny
z ½ sztuki
sok z limonki
z ½ sztuki
miód
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Wszystkie suszone owoce umieszczamy na sitku i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).

krok 2

Do napęczniałych owoców dodajemy laskę cynamonu, goździki, obraną oraz pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Kompot zdejmujemy z ognia, dodajemy sok – z pomarańczy, cytryny i limonki. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

krok 3

Kompot odcedzamy, próbujemy i ewentualnie dosładzamy miodem. Serwujemy od razu po przygotowaniu lub chłodzimy i podajemy na zimno.

TIP:

Odsączone owoce możemy zblendować i wykorzystać do zrobienia prostego korzennego ciasta. Susz możemy również dodać do świątecznego bigosu lub przygotować z niego domową konfiturę.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk