Kukbuk
Kukbuk
napoje na upały

Kompot rabarbarowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
woda
1 1/2 do 2 litrów
cukier
2 - 3 łyżki
rabarbar
3 - 4 łodygi
jabłko
1 sztuka
maliny
kilka
rozmaryn
1 gałązka
cytryna
kilka plastrów

krok 1

Gotujemy wodę i dodajemy do niej cukier. Rabarbar myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki (dla zachowania koloru dobrze sparzyć rabarbar wrzątkiem przed gotowaniem).

krok 2

Jabłko obieramy i kroimy w niezbyt duże kawałki. Wszystkie owoce wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy chwilę, aż się rozpadną. Kompot możemy jeszcze dosłodzić do smaku lub też dodać do niego miętę, rozmaryn albo kilka plasterków cytryny.

Schładzamy. Świetnym pomysłem jest rozcieńczenie kompotu lekko gazowaną wodą mineralną, dzięki czemu będzie przyjemnie musujący i orzeźwiający.

Koszyk