Kukbuk
Kukbuk
Przepis na kokosową panna cottę z konfiturą z agrestu. Agrest przepisy. Konfitura agrestowa (fot. dinnershow.studio)

Kokosowa panna cotta z konfiturą agrestową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Panna cotta:
tłuste mleczko kokosowe
600 ml
agar
1½ łyżeczki
cukier waniliowy
5 łyżeczek
Konfitura agrestowa:
agrest
300 g
sok z cytryny
3 łyżki
cukier
2 łyżki
opcjonalnie:
woda
do ustalenia konsystencji

Przepis i przygotowanie: Aleksandra Jagłowska


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Mleczko kokosowe podgrzewamy. Gdy jest ciepłe, dodajemy agar, cukier waniliowy i energicznie mieszamy. Masę zagotowujemy, przelewamy do sylikonowych foremek do panna cotty lub kokilek. Studzimy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

krok 2

Agrest gotujemy w garnku o grubym dnie z resztą składników – do powstania delikatnej konfitury, co zajmie około 25 minut. Studzimy, podajemy z gotową panna cottą. Możemy podać z granolą.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów na deser:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk