Kukbuk
Kukbuk
Przepis na knedle ze śliwkami. Wegańskie przepisy. Ekocentryczka w kuchni (fot. materiały prasowe)

Knedle ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Knedle:
ziemniaki
1 1/2 kg
sól
do gotowania
jasna mąka pszenna lub orkiszowa
2 szklanki
mąka ziemniaczana
1/2 szklanki
Nadzienie:
śliwki węgierki
400 g
cukier lub ksylitol
1/2 szklanki
cynamon
2-3 łyżki

Przepis i zdjęcie: Daria Rogowska / Ekocentryczka

krok 1

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, a następnie dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy sprężyste ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy trochę więcej mąki pszennej lub orkiszowej.

krok 2

Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Cukier lub ksylitol mieszamy z cynamonem. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 4 centymetrów, odcinamy z niego kawałek i rozpłaszczamy w dłoni. Jeśli placuszek mocno się klei, oprószamy go lekko mąką ziemniaczaną. Placuszek powinien być na tyle duży, aby z łatwością udało się w nim zmieścić śliwkę.

krok 3

Do środka śliwki wsypujemy ½ łyżeczki cukru lub ksylitolu z cynamonem. Zlepiamy ciasto w kulkę. Tak samo przygotowujemy następne knedle. Gotujemy je partiami w lekko osolonym wrzątku 3-4 minuty do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek.

Przepis pochodzi z książki „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste”.

Więcej przepisów na wegańskie dania:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk