Kukbuk
Kukbuk
knele ze śliwkami, jak zrobić knedle, knedle, domowe knedle, knedle ziemniaczane

Knedle ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ziemniaki
1 kg
mąka pszenna
1 i 1/2 szklanki
sól
do smaku
jajko "zerówka"
1 sztuka
śliwki węgierki
3/4 kg
śmietana
do podania
cynamon

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Ceramika: PoPo Ceramics

krok 1

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Kiedy przestygną, obieramy i mielimy przez maszynkę. 

krok 2

Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego wałki średnicy 3 centymetry i kroimy je na talarki grubości 3 centymetrów. Z każdego formujemy krążek, nakładamy wydrylowaną śliwką i zalepiamy ciasto nadając mu kształt kulki. 

krok 3

Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut.

Podajemy ze śmietaną lub usmażoną na maśle bułką tarta.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk