Kukbuk
Kukbuk
Zimowa kawa – klasyczne pumpkin spice latte

Klasyczne pumpkin spice latte

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
purée z dyni
50 g
miód
2 łyżeczki
pasta waniliowa
1 łyżeczka
mielony cynamon
⅓ łyżeczki
mielone goździki
szczypta
mielony imbir
szczypta
starta gałka muszkatołowa
szczypta
mielony kardamon
szczypta
mielone ziele angielskie
szczypta
sok z pomarańczy
2 łyżki
ulubione mleko
260 ml
espresso
100 ml
bita śmietana
opcjonalnie do podania
laska cynamonu
2 sztuki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Purée z dyni łączymy z miodem, pastą waniliową, mielonym cynamonem, goździkami, imbirem, gałką muszkatołową, kardamonem, zielem angielskim i sokiem z pomarańczy.

krok 2

Mleko spieniamy. Do szklanek nakładamy po połowie purée z dyni, następnie wypełniamy je spienionym mlekiem i cienkim strumieniem wlewamy espresso. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i laską cynamonu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Logo marki Nivona

Materiał powstał we współpracy z marką Nivona. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Zimowa kawa w pięciu odsłonach >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk