Kukbuk
Kukbuk
Skórki po wyciśniętych cytrynach w miseczce, całe cytryny, unsplash Jeff Siepman

Kiszone cytryny

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 MINUT + CZAS KISZENIA
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
cytryny
10 sztuk
sok z cytryn
18-20 sztuk
czerwony pieprz w ziarnach
1/2 łyżeczki na 1 cytrynę
liść laurowy
1 sztuka na 1 cytrynę
sól
1 łyżeczka na cytrynę

Przepis: Agata Dembek-Dziwosz / Restauracja Mezzalians


Zdjęcie: Jeff Siepman / unsplash.com

Przygotowanie

Cytryny parzymy, odkrawamy końcówki i nacinamy po obu stronach owoce na cztery części. Do każdej cytryny wkładamy ½ łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarenkach, 1 liść laurowy i 1 łyżeczkę soli. Cytryny wciskamy do wyparzonego słoja. Kiedy będzie wypełniony owocami, zalewamy je sokiem – powinny być całkowicie przykryte. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie kiszone cytryny są gotowe.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk