Kukbuk
Kukbuk
Zimowa kawa piernikowa z bitą śmietaną

Kawa piernikowa z bitą śmietaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Syrop piernikowy:
woda
90 ml
cukier trzcinowy
70 g
mielony cynamon
½ łyżeczki
mielony imbir
⅓ łyżeczki
starta gałka muszkatołowa
⅓ łyżeczki
mielony kardamon
szczypta
mielone goździki
szczypta
syrop klonowy
20 ml
Dodatkowo:
ulubione mleko
220 ml
espresso
70 ml
bita śmietana
do podania
ciastka korzenne
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Przygotowujemy syrop piernikowy. W garnku z grubym dnem łączymy wodę, cukier trzcinowy, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon, goździki i syrop klonowy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez mniej więcej 10 minut (syrop powinien zgęstnieć). 

krok 2

Ulubione mleko spieniamy. Na dno wysokiej szklanki wlewamy syrop piernikowy, następnie spienione mleko i espresso. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i ciastkami korzennymi. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Logo marki Nivona

Materiał powstał we współpracy z marką Nivona. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Zimowa kawa w pięciu odsłonach >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk