Kukbuk
Kukbuk
różane karmelki, domowe karmelki, domowe cukierki, cukierki różane, domowa krówka, ciastka różane, przepis Samar Khanafer, domowe słodycze, proste cukierki

Karmelki różane

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
cukier
100 g
śmietanka kremówka
20 ml
miód
50 g
woda różana
1 łyżka
pistacje
do dekoracji
płatki róży
do dekoracji

Przepis: Samar Khanafer "Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni"

krok 1

Cukier, śmietanę, masło, miód i wodę różaną umieszczamy w garnku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, nieustannie mieszając aż do połączenia składników. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30–40 minut, aż masa stanie się złota i mocno zgęstnieje.

krok 2

Masę przelewamy do wyłożonej papierem formy, posypujemy płatkami róży lub/i pistacjami i chowamy na godzinę do lodówki. Dobrze schłodzoną kroimy i zawijamy w kawałki pergaminu.

TIP

Do płynnej masy można dodać ulubione orzechy: włoskie, laskowe czy pistacjowe; dobrze sprawdzą się też płatki albo słupki prażonych migdałów. Można również gotować masę krócej i wykorzystać ją jako karmel do polania porcji ciasta lub lodów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk