Przepis: Samar Khanafer "Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni"
krok 1
Cukier, śmietanę, masło, miód i wodę różaną umieszczamy w garnku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, nieustannie mieszając aż do połączenia składników. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30–40 minut, aż masa stanie się złota i mocno zgęstnieje.
krok 2
Masę przelewamy do wyłożonej papierem formy, posypujemy płatkami róży lub/i pistacjami i chowamy na godzinę do lodówki. Dobrze schłodzoną kroimy i zawijamy w kawałki pergaminu.
TIP
Do płynnej masy można dodać ulubione orzechy: włoskie, laskowe czy pistacjowe; dobrze sprawdzą się też płatki albo słupki prażonych migdałów. Można również gotować masę krócej i wykorzystać ją jako karmel do polania porcji ciasta lub lodów.