Kukbuk
Kukbuk
fińskie pierogi karelskie, fińskie pierogi, pierogi karelskie, Karjalanpiirakka, kuchnia skandynawska, kuchnia Fińska

Karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ciasto:
mąka żytnia
225 g
mąka pszenna
75 g
woda
200-250 ml
olej roślinny
2 łyżki
sól
szczypta
nadzienie:
ryż
160 g
mleko
400-500 ml
sól
szczypta
dodatkowo:
zimne masło

krok 1

Ryż doprawiony szczyptą soli gotujemy na mleku, uważając, by się nie przypalił. Po ugotowaniu odstawiamy go do przestudzenia.

krok 2

Mąkę żytnią łączymy z pszenną, dodajemy sól, olej i wodę. Masę dokładnie wyrabiamy, tworząc ciasto. Formujemy z niego walec, z którego odkrawamy kawałki o szerokości 1,5-2 cm. Z małych kawałków formujemy kulki, które następnie rozwałkowujemy tak, by miały średnicę 12-13 cm (najlepiej wałkiem bez rączek, dzięki czemu ciasto na brzegach będzie cieńsze niż na środku). Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy łyżkę nadzienia i zaczynamy zlepiać boki. Uformowane pierogi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C na 15-20 minut.

krok 3

Masło rozpuszczamy. Po upieczeniu każdy pieróg smarujemy roztopionym masłem, po czym odkładamy na talerz obok. Na wierzch pierogów karelskich możemy nałożyć munavoi, czyli posiekane w kostkę jajko ugotowane na twardo i wymieszane z miękkim masłem.

Jedne z najlepszych pierogów karelskich w Finlandii robi piekarnia Liepuska, niedaleko Kuopio. Ich produkty dostępne są w firmowej piekarni, w dobrych sklepach w Helsinkach i okolicach Kuopio, a nawet w Londynie. Mogą ich spróbować także goście imprez organizowanych przez władze państwowe.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk