![fińskie pierogi karelskie, fińskie pierogi, pierogi karelskie, Karjalanpiirakka, kuchnia skandynawska, kuchnia Fińska](https://mediaconvert.kukbuk.pl/GKoj1oatPWMDxGOw7FzTr0YDAcwnlR8ZE7CtUHw7SLc/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDkv/bWVhdGxlc3Ntb25k/YXkxMjM0NV9PQjN1/ZWRhX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg)
Karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- ciasto:
- mąka żytnia
- 225 g
- mąka pszenna
- 75 g
- woda
- 200-250 ml
- olej roślinny
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
- nadzienie:
- ryż
- 160 g
- mleko
- 400-500 ml
- sól
- szczypta
- dodatkowo:
- zimne masło