Kukbuk
Kukbuk

Jajka w buraczanej marynacie faszerowane chrzanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania jajek
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
burak
1 sztuka
sól
do gotowania + do smaku
woda
400 ml
ocet jabłkowy
100 ml
cukier
1 łyżka
jajko "zerówka"
4 sztuki
chrzan tarty
2 łyżki
koperek
1/2 pęczka
mikroliście buraka
garść
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Buraka myjemy, kroimy w małą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 10 minut). Po chwili gotowania do garnka dodajemy ocet, cukier i sól (2 łyżeczki). Mieszamy. Gdy burak będzie ugotowany, wyciągamy go z wody (nie wylewamy!) i studzimy.

krok 2

Jajka gotujemy na twardo (zobacz, jak ugotować idealnie jajka na twardo >>). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem. Po schłodzeniu tłuczemy skorupki, ale nie obieramy jajek. Wkładamy je do wody po gotowaniu buraka na 4-12 godzin.

krok 3

Zamarynowane jajka obieramy i przekrawamy na pół. Wydrążamy z nich żółtka, a następnie ucieramy je z chrzanem i posiekanym koperkiem (odkładamy odrobinę do dekoracji). Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i faszerujemy jajka. Na koniec dekorujemy je mikrolistkami buraka.

Tip

Buraki z marynaty możecie wykorzystać do zrobienia ćwikły lub sałatki, a pozostałą marynatę śmiało dodajcie do barszczu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk