Kukbuk
Kukbuk

Jajka przepiórcze marynowane w herbacie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
marynata:
imbir
4 plasterki
anyż
3 gwiazdki
cynamon
1 laska
liść laurowy
2 sztuki
liściasta czarna herbata
2 łyżki
pieprz syczuański
1 łyżeczka
sos sojowy
5 łyżek
cukier
1 łyżeczka
sól
2 łyżeczki
woda
ilość by zakryć wszystkie jajka
jajko przepiórcze
12 sztuk

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Ceramika: PoPo Ceramics

krok 1

Wszystkie składniki wywaru umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Wyłączamy gaz. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy płyn do całkowitego ostygnięcia.

krok 2

W oddzielnym garnku, we wrzącej wodzie gotujemy jajka przez 5 minut. Po tym czasie szybko je wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody. Po schłodzeniu rozbijamy lekko skorupki (na przykład przy użyciu łyżeczki). Skorupka powinna zostać na jajku i mieć jedynie delikatne pęknięcia – takie by wywar przesiąkał do wnętrza i zabarwił je motywem marmuru.

krok 3

Obtłuczone jajka wkładamy do wywaru (upewniamy się, że są całkowicie zakryte płynem) i zostawiamy w nim na 24 godziny w lodówce. Jajka możemy moczyć dłużej, jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk