Hiszpańskie albondigas ze świeżym pieczywem
czas przygotowania: 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Klopsy:
- cebula
- 1/2 sztuki
- czosnek
- 1 ząbek
- chleb razowy
- 1 kromka
- mielone mięso wołowe
- 350 g
- mielone mięso wieprzowe
- 150 g
- parmezan
- 50 g
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- sól
- 1 łyżeczka
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka
- natka pietruszki
- 2 łyżki
- olej roślinny
- do smażenia
- Sos:
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 1 ząbek
- marchewka
- 1 sztuka
- papryka czerwona
- 1/2 sztuki
- oliwa
- 1 łyżka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- wytrawne białe wino
- 150 ml
- pomidory w puszce
- 400 g
- cukier
- 1/2 łyżeczki
- Do podania:
- świeże pieczywo
- według uznania