Kukbuk
Kukbuk
Grillowany stek z antrykotu z paloną brukselką Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Grillowany stek z antrykotu z paloną brukselką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 MIN
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
stek z antrykotu Uczta Qulinarna Sokołów
1 sztuka
brukselka
200 g
sól
do blanszowania i do smaku
czosnek
2 ząbki
natka pietruszki
1 pęczek
olej rzepakowy
do nacierania i smażenia
sól morska
do nacierania
wytrawne białe wino
60 ml
masło
30 g
pieprz
do smaku

Przepis: Michał Toczyłowski


Stylizacja: Agata Jaknowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski 

Stek z antrykotu Uczta Qlinarna Sokołów

krok 1.

Stek wyjmujemy z opakowania, układamy na desce i odstawiamy,  aby nabrał temperatury – jeśli zaczniemy smażyć go zaraz po wyjęciu z lodówki, nie usmaży się prawidłowo. Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połówki i blanszujemy w osolonej wodzie. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, natkę pietruszki siekamy.

 

 

 

krok 2

Rozgrzewamy dwie patelnie. Stek smarujemy odrobiną oleju rzepakowego i przyprawiamy średnioziarnistą solą morską. Kładziemy go na mocno rozgrzanej patelni. Na drugą patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozkładamy na niej brukselki płaską stroną do dołu. W zależności od upodobań obracamy stek po 2-4 minutach na drugą stronę.

krok 3

Gdy brukselki lekko się przypalą, na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i wlewamy wino. Gdy alkohol wyparuje, dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z patelni. Stek przekładamy z drugiej patelni na deskę i zostawiamy na 2-3 minuty. Podajemy z brukselką.

 

Logo firmy Sokołów S.A.

Przepis powstał we współpracy z SOKOŁÓW S.A.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk