Kukbuk
Kukbuk

Grillowane szparagi z camembertem i grzankami z masłem cytrynowo-pistacjowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
4 porcje:
zielone szparagi
1 pęczek
bagietka pszenna
1 sztuka
camembert
1 sztuka
miękkie masło
100 g
cytryna
1 sztuka
świeża bazylia
1 garść
świeża natka pietruszki
1 garść
szczypiorek
1/2 pęczka
prażone pistacje
50 g
sól i pieprz
do smaku

Materiał powstał we współpracy z marką Braun

Fot. Szymon Masłowski

Przepisy i przygotowanie dań: Ewa Michalska

Krok 1

Grill z ryflowaną wkładką rozgrzewamy do 200 stopni. Ostrym nożem odkrawamy zdrewniałe końcówki szparagów. Bagietkę kroimy na grube kromki. Po jednej stronie grilla kładziemy szparagi, po drugiej camembert (w całości) i kromki pieczywa. Zamykamy grill. Opiekamy około 5 minut. W połowie grillowania sprawdzamy grzanki – jeżeli są rumiane, wyjmujemy je wcześniej. 

Krok 2

Miękkie masło wrzucamy do blendera, dodajemy skórkę otartą z całej cytryny, bazylię, natkę pietruszki, szczypiorek i pistacje, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Miksujemy na gładką masę. 

Krok 3

Łyżkę ziołowego masła dodajemy do grillujących się szparagów. Doprawiamy je solą i pieprzem. Zdejmujemy z grilla. Miękkim masłem smarujemy grzanki. Na pół minuty wkładamy je na rozgrzaną płytę, aby zapiekły się z masłem. Z camembertu odkrawamy górną warstwę (tzw. skórkę). W rozpływającym się serze maczamy grillowane szparagi i maślane grzanki. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk