Kukbuk
Kukbuk
Wege śniadania słodkie. Grejpfrut nadziewany kaszą jaglaną (fot. Maciek Niemojewski)

Grejpfrut nadziewany kaszą jaglaną z syropem klonowym i orzechami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
kasza jaglana
80 g
sól
szczypta
grejpfrut
1 sztuka
syrop klonowy
1 łyżka
brązowy cukier
1 łyżka
orzechy laskowe
20 g
migdały w płatkach
10 g
suszona żurawina
10 g
suszone morele
10 g
kardamon
szczypta
imbir
szczypta
cynamon
szczypta
olej kokosowy
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Kaszę jaglaną gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli – do miękkości.

krok 2

Grejpfruta przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Miąższ dokładnie obieramy ze skórki i odkładamy na bok.

krok 3

Na patelni rozpuszczamy syrop klonowy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, łupinki grejpfruta układamy szerszą częścią na patelni i przez chwilę karmelizujemy. Zdejmujemy i odkładamy do miseczki.

krok 4

Na tę samą patelnię wrzucamy posiekane orzechy, migdały, rozdrobnioną żurawinę oraz pokrojone suszone morele. Chwilę smażymy i dodajemy ugotowaną kaszę oraz pozostawiony wcześniej miąższ z grejpfruta. Wsypujemy przyprawy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy olej kokosowy i dokładnie łączymy składniki.

krok 5

Gotowy farsz przekładamy na połówki grejpfruta. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk