Kukbuk
Kukbuk

Gorąca czekolada z bourbonem, bitą śmietaną i prażonym fenkułem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
nasiona fenkułu
1 łyżeczka
śmietanka
200 ml
cukier puder
1 łyżka
nalewka wiśniowa
40 ml
gorzka czekolada
250 g
mleko
400 ml
masło
1 łyżeczka
miód
1 łyżeczka
bourbon
80 ml

Przepis: Julian Karewicz


Zdjęcie: Maddi Bazzocco / unsplash.com

krok 1

Prażymy nasiona fenkułu na suchej patelni.

krok 2

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy z wiśniówką i podprażonymi nasionami.

krok 3

Czekoladę kruszymy i na małym ogniu rozpuszczamy w mleku z masłem i miodem – cały czas mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i będzie gorąca (ale nie wrząca!), wlewamy bourbon. Jeszcze raz mieszamy. Przelewamy czekoladę do wygrzanej porcelany lub do metalowych kubków. Serwujemy z łyżką bitej śmietany.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk