Kukbuk
Kukbuk

Gofry kukurydziane z borówkami i kremem chałwowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
krem chałwowy:
mascarpone
100 g
chałwa waniliowa
60 g
śmietanka 30%
80 ml
gofry:
masło
1 łyżka
mąka kukurydziana
75 g
proszek do pieczenia
½ łyżeczki
cynamon
¼ łyżeczki
jajko „zerówka”
2 sztuki
mleko ryżowe
60 ml
borówki
80 g
dodatkowo:
ulubione sezonowe owoce
do podania
orzechy ziemne
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Mascarpone blendujemy z chałwą. Wstawiamy do lodówki.

krok 2

W oddzielnej miseczce ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną pianę. Mus chałwowy łączymy z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając krem przy użyciu szpatułki.

krok 3

Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.

krok 4

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy żółtka jajek (białka zachowujemy), rozpuszczone masło i mleko. Krótko miksujemy.

krok 5

W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka – pianę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie mieszamy.

krok 6

Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcję ciasta, na wierzchu gofrów układamy po kilka borówek. Smażymy do zrumienienia.

krok 7

Na przestudzone gofry wykładamy krem chałwowy. Posypujemy ulubionymi owocami i orzechami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk