Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i ugniatamy na purée.
Wsypujemy najpierw trochę mąki, dodajemy jajko, parmezan i szczyptę soli. Lekko wyrabiamy ciasto – na tyle, aby składniki się połączyły. Dosypujemy po trochu mąki, aż ciasto będzie zwarte i sprężyste (może się zdarzyć, że nie zużyjemy całej mąki). Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałek grubości 2 centymetrów i kroimy go na kawałki długości 2-3 centymetrów (jeżeli chcemy uzyskać tradycyjny kształt gnocchi, turlamy je na grzbiecie widelca).
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane warzywa. Smażymy, aż się lekko przyrumienią. Dodajemy kaczkę pokrojoną w niewielkie kawałki i smażymy na dużym ogniu przez 5 minut. Wlewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Wlewamy passatę i wodę. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gnocchi wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy, gdy wypłyną na powierzchnię. Dodajemy je do ragù z kaczki, danie posypujemy parmezanem.