Kukbuk
Kukbuk
Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą, orzechami i tymiankiem (fot. Angela Matlak)

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
GNOCCHI:
ziemniaki
1 kg
sól morska
do gotowania+ do smaku
pieprz mielony
do smaku
grana padano
2 łyżki
mąka pszenna
100 g
mąka ryżowa
do podsypania
KARMELIZOWANA KAPUSTA:
orzechy włoskie
garść
miód
1 łyżka
kiszona kapusta
50 g
MASŁO TYMIANKOWE:
masło
40 g
tymianek
1 gałązka

Przepis i zdjęcie: Angela Matlak

krok 1

Ziemniaki myjemy, nie obieramy. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 40 minut). Po ugotowaniu obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Lekko studzimy.

krok 2

Do ziemniaków dodajemy roztrzepane żółtko, szczyptę soli, pieprz i starty ser. Wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. By gnocchi nie były zbyt twarde, zagniatamy je krótko, nie dosypując zbyt dużo mąki.

krok 3

Ciasto dzielimy na kilka części, a następnie formujemy z nich wałeczki. Podsypując mąką ryżową, kroimy je na ukos, a z kawałków lepimy nieduże kluseczki. Delikatnie naciskamy każdą kluseczkę widelcem, by zrobić wgłębienie, w którym będzie się rozpuszczać masło.

krok 4

W dużym garnku gotujemy wodę. W tym czasie orzechy delikatnie przyrumieniamy na suchej patelni. Dodajemy miód, kiszoną kapustę i podsmażamy do momentu, kiedy składniki się skarmelizują.

krok 5

Na maśle smażymy tymianek. Gnocchi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Wyjmujemy niecałą minutę po wypłynięciu, po czym odkładamy na talerz. Polewamy masłem tymiankowym. Podajemy z karmelizowaną kapustą z orzechami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk