Kukbuk
Kukbuk
Galaretka z grzanego cydru (fot. Maciek Niemojewski)

Galaretka z grzanego cydru

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + 4 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
cydr rzemieślniczy
½ l
laska cynamonu
2 sztuki
gwiazdka anyżu
2 sztuki
goździk
5 sztuk
kardamon
3 sztuki
pomarańcza
1 sztuka
agar-agar
4 g
granat
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Cydr podgrzewamy w garnku razem ze wszystkimi przyprawami oraz plasterkami pomarańczy. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej na kilka godzin. 

krok 2

Przestudzony cydr przecedzamy, odlewamy ½ szklanki do rondelka. Mieszamy z agarem. Zagotowujemy, a następnie dodajemy do pozostałego alkoholu.

krok 3

Na dno pucharków wsypujemy pestki granatu, zalewamy galaretką. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny, aż stężeje.  

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk