Kukbuk
Kukbuk

Frittata z oliwkami, kawałkami sera i suszonymi pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ser żółty Gouda
4 plastry
suszone pomidory
dwie łyżki
oliwki
dwie łyżki
szczypiorek
1 łyżka
tymianek
1 łyżka
jajka "zerówki"
6 sztuk
śmietana kremówka
2 łyżki
sól, pieprz i chilli
do smaku
olej do smażenia
1 łyżka

zdjęcie: Kuba Stanek


stylizacja: Ola Buczkowska - Przeździk


przepis: Anna Jezierska / Wspólny Stół

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ser kroimy w drobną kostkę, suszone pomidory, oliwki oraz zioła siekamy. Jajka dokładnie roztrzepujemy i łączymy z pozostałymi składnikami, prócz oleju. Rozgrzewamy olej na patelni z metalową rączką (takiej, którą możemy włożyć do piekarnika) i przelewamy na nią masę jajeczną. Smażymy przez 2-3 minuty na średnim ogniu i przekładamy patelnię do piekarnika. Zapiekamy wierzch do zarumienienia, przez 10 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk