Kukbuk
Kukbuk
Wstążki faworki rzymskie, frappe w cukrze pudrze

Frappe, czyli rzymskie faworki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 30 minut w lodówce
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka pszenna
600 g
masło
50 g
cukier
4 łyżki
jajko „zerówka”
4 sztuki
grappa
1 kieliszek
sól
szczypta
skórka z cytryny
z 2 sztuk
olej roślinny
do smażenia

krok 1

Ze składników zagniatamy ciasto, mocno je wyrabiając. Skórkę cytrynową dodajemy na samym końcu. Gdyby ciasto było za suche, zwiększamy ilość alkoholu. Wyrabiamy zwartą kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki, żeby pół godziny odpoczęło.

krok 2

Wałkujemy cienko i tniemy. W Rzymie najbardziej rozpowszechnione są sporej wielkości prostokąty z karbowanymi krawędziami, cięte przez środek. Ale są też koła i takie zupełnie podobne w kształcie do polskich faworków. Nas zauroczyły te wiązane w pętelkę.

krok 3

Smażymy krótko, tak aby zazłociły się z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oleju, posypujemy cukrem pudrem. Podać możemy z kawą albo z gorącą czekoladą, ale też ze słodkim winem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk