Kukbuk
Kukbuk
Przepis na hiszpański deser flan de huevo. Jak przygotować flan - PRZEPIS (fot. Maciej Kaniuk)

Flan de huevo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko "zerówka"
4 sztuki
mleko zagęszczone
1 puszka
mleko skondensowane
1 puszka
ekstrakt z wanilii
2 łyżeczki
cukier
½ szklanki

Przepis i przygotowanie: Felix


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

krok 1

Mieszamy jajka, oba mleka oraz ekstrakt z wanilii. Karmelizujemy cukier z niewielką ilością wody na patelni – do zarumienienia. Wlewamy go na dno miseczek. 

krok 2

Podgrzewamy wodę i przelewamy ją do głębokiego naczynia żaroodpornego. Do miseczek z karmelem dodajemy masę mleczno-jajeczną. Wstawiamy je do podgrzanej wody, która powinna sięgać do połowy wysokości miseczek. 

krok 3

Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na godzinę. Chłodzimy. Wyjmujemy deser z miseczek, odwróciwszy je do góry dnem, wprost na talerze. Podajemy schłodzony.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów na deser:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk