Mieszamy jajko, żółtka, śmietanę, sól, cukier, masło i koniak. Dodajemy mąkę – wsypujemy ją stopniowo, tyle, by masa nie była zbyt twarda. Zagniatamy. Gdy ciasto jest elastyczne, uderzamy nim 100 razy o blat. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne i lekkie.
krok 2
Do głębokiego garnka wlewamy olej, stawiamy na ogniu. Ciasto wałkujemy partiami, jak najcieniej, tniemy radełkiem. Na środku każdego prostokąta robimy niewielkie nacięcie wzdłuż i przekładamy chruścik przez dziurkę. Pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką, żeby nie wyschło. Gdy uformujemy około 20 faworków, wrzucamy je na mocno rozgrzany olej. Usmażone wyjmujemy patyczkiem po dwa i kładziemy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Gdy wszystkie są gotowe, układamy partiami na tacy i oprószamy cukrem pudrem z prawdziwą wanilią.