Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić faworki? . Talerz faworków (fot. Jola Skóra)

Faworki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko "zerówka"
1 sztuka
żółtka jajek "zerówek"
2 żółtka
śmietana
1 łyżka
sól
szczypta
cukier
½ łyżeczki
masło
1 łyżka
koniak
50 ml
mąka
ok. 1½ szklanki
olej (np. z pestek winogron lub ryżowy)
do głębokiego smażenia
cukier puder z prawdziwą wanilią
do oprószenia

Zdjęcie: Jola Skóra


Przepis i wykonanie: Katarzyna Woynowska-Szeląg

krok 1

Mieszamy jajko, żółtka, śmietanę, sól, cukier, masło i koniak. Dodajemy mąkę – wsypujemy ją stopniowo, tyle, by masa nie była zbyt twarda. Zagniatamy. Gdy ciasto jest elastyczne, uderzamy nim 100 razy o blat. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne i lekkie.

krok 2

Do głębokiego garnka wlewamy olej, stawiamy na ogniu. Ciasto wałkujemy partiami, jak najcieniej, tniemy radełkiem. Na środku każdego prostokąta robimy niewielkie nacięcie wzdłuż i przekładamy chruścik przez dziurkę. Pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką, żeby nie wyschło. Gdy uformujemy około 20 faworków, wrzucamy je na mocno rozgrzany olej. Usmażone wyjmujemy patyczkiem po dwa i kładziemy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Gdy wszystkie są gotowe, układamy partiami na tacy i oprószamy cukrem pudrem z prawdziwą wanilią.

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk