Kukbuk
Kukbuk
Jajka faszerowane zapiekane ze śmietaną i ziołami (fot. Maciek Niemojewski)

Faszerowane jajka z pieca

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
jajka:
jajka "zerówki"
6 sztuk
szalotka
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
świeża bazylia
garść
natka pietruszki
garść
parmezan
1 łyżeczka
orzeszki piniowe
1 łyżka
musztarda
1 łyżka
sól i pieprz
do smaku
sos:
śmietanka kremówka
150 ml
serek śmietankowy
80 g
parmezan
1 łyżka

Przepis: Anna Chwistek / Studiokuchnia.pl


Przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska


Forma: Na Pięknej 
Talerzyki: PoPo Ceramics

Pieczone jajka w sos śmietanowy (fot. Maciek Niemojewski)

Szalotkę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy pod zimną wodą. Kroimy je na pół, wyciągamy żółtka i rozdrabniamy je widelcem z posiekanymi: bazylią, pietruszką i estragonem oraz z tartym parmezanem i orzeszkami pinii. Dodajemy musztardę, drugą łyżkę oliwy, podsmażoną szalotkę, sól i pieprz.

Połówki jajek wkładamy do naczynia do zapiekania, dziurki po żółtkach wypełniamy masą jajeczną. Śmietanę mieszamy z kremowym serem i parmezanem. Uzyskanym płynem zalewamy jajka w naczyniu. Posypujemy orzechami pinii i parmezanem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-10 minut.

TIP

Istnieje kilka sposobów na wygodne obieranie jajek na twardo. Wodę do gotowania należy posolić, a do gotowania wybrać jajka kilkudniowe. Ugotowane należy ostudzić w chłodnej wodzie, a potem lekko stłuc skorupkę ze wszystkich stron i obrać jajko, trzymając je pod wodą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk