Fasola półksiężycowata na grzance, z serem, curry i piklowaną cebulą
czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- oliwa
- 2 1/2 łyżki
- świeży imbir, obrany i drobno starty
- 25 g
- czosnek, obrany i zmiażdżony w prasce
- 4 ząbki
- nasiona kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki
- łagodne curry w proszku
- 1 łyżeczka
- płatki chili
- 1/4 łyżeczki
- odsączona fasola półksiężycowata ze słoika lub z puszki
- 200 g
- świeża kolendra, z grubsza posiekana
- 5 g
- śmietana 36%
- 60 ml
- dojrzały cheddar, grubo starty
- 100 g
- duże i grube kromki chleba na zakwasie
- 2 kromki
- sól i czasny pieprz
- do smaku
- PIKLOWANA CEBULA
- zielone chili, pokrojone w cienkie plasterki, razem z nasionkami
- 1 sztuka
- czerwona cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 sztuki
- ocet jabłkowy
- 1 łyżka