Kukbuk
Kukbuk
Przepis na english muffins. Wegańskie bułki (fot. Maciek Niemojewski)

English muffins

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania ciasta
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
napój roślinny
125 ml
cukier
1 łyżka
świeże drożdże
20 g
mąka pszenna
250 g + do posypania
sól
½ łyżeczki
letnia woda
75 ml
roztopione masło roślinne
15 g
kasza manna
50 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Podgrzewamy napój roślinny, dodajemy cukier. Mieszamy. Do lekko przestudzonego napoju wsypujemy rozkruszone drożdże i odstawiamy na 20 minut, by zaczyn zaczął pracować.

krok 2

Do misy miksera przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy letnią wodę i zaczyn, a następnie wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy przestudzone roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do czystej miski oprószonej mąką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

krok 3

Gdy ciasto podwoi objętość, ponowne je zagniatamy. Stolnicę posypujemy mąką. Połowę ciasta wałkujemy na placek o grubości 1 centymetra, z którego następnie wykrawamy koła o średnicy 8-10 centymetrów. Bułeczki obtaczamy z dwóch stron w kaszy mannie i układamy na papierze do pieczenia. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy zużyjemy całe ciasto. Bułeczki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

krok 4

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Bardzo cienko smarujemy ją olejem. Bułeczki smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut, aż się lekko przypieką. Gotowe studzimy na kratce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka