Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić wegańskie English Breakfast. Przepis (fot. Maciek Niemojewski)

English breakfast w wersji wege

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
Fasolka w sosie pomidorowym:
oliwa
1 łyżka
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka
wędzona słodka papryka
½ łyżeczki
suszony tymianek
⅓ łyżeczki
brązowy cukier
½ łyżeczki
czarny pieprz
do smaku
papryczka chili
szczypta
sos sojowy
1 łyżka
woda
2 łyżki
fasola cannellini
200 g
passata pomidorowa
100 ml
Tofucznica:
oliwa
1 łyżka
czerwona cebula
½ sztuki
tofu naturalne
1 kostka
czosnek
1 ząbek
curry
½ łyżeczki
kurkuma
szczypta
czarny pieprz
szczypta
sos sojowy
1 łyżka
wędzona słodka papryka
½ łyżeczki
suszone pomidory
4 sztuki
szpinak baby
garść
Dodatkowo:
pomidorki cherry
1 gałązka
oliwa
do natłuszczenia
olej słonecznikowy
2 łyżki
pieczarki brunatne
2 sztuki
sos sojowy
2 łyżki
miód
1 łyżeczka
wędzona słodka papryka
½ łyżeczki
English muffin
1 sztuka
wegańskie kiełbaski
2 sztuki
wegański majonez
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pomidorki cherry smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię. Gdy się zrumienią, dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, suszony tymianek, brązowy cukier, pieprz, papryczkę chili i sos sojowy. Wlewamy wodę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy fasolę i passatę pomidorową. Smażymy przez 5-7 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

krok 3

Przygotowujemy tofucznicę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodajemy pokruszone tofu, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Smażymy około 4 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone suszone pomidory i szpinak baby. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty na małym ogniu.

krok 4

Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim pokrojone pieczarki wymieszane z sosem sojowym, miodem i wędzoną papryką. Obok podsmażamy wegańskie kiełbaski.

krok 5

English muffin podgrzewamy w tosterze. Na talerz wykładamy upieczone pomidorki cherry, smażone pieczarki, wegańskie kiełbaski, fasolkę pomidorową, tofucznicę oraz ciepłą bułeczkę posmarowaną wegańskim majonezem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk