32 pomysły na dynię
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (około 1½ centymetra).
krok 2
W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną dynię i po 3 minutach wyciągamy ją z wody, używając łyżki cedzakowej. Odstawiamy.
krok 3
Przygotowujemy zalewę. Do małego garnka wlewamy wodę (1 litr), wsypujemy cukier, goździki, ziele angielskie i sól. Mieszamy i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec do zalewy dodajemy ocet – ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
krok 4
Do wyparzonych słoików nakładamy podgotowaną dynię, którą szybko zalewamy gorącą marynatą. Słoiki ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Jeśli następnego dnia wieczka słoików nie będą zassane, dynię pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Przetwory przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będą gotowe do spożycia po miesiącu.
TIP
Z podanej porcji wyjdą 3 słoiki o pojemności 0,75 l
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.