Kukbuk
Kukbuk
Przepis na marynowaną dynię. Marynowana dynia - jak zrobić. Przetwory z dyni (fot. Paulina Czyżewska)

Dynia w sosie słodko-kwaśnym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + ewentualny czas pasteryzacji
typ diety: wegańska
typ posiłku: przetwory
dynia zwyczajna
1 kg
woda
do gotowania dyni + 1 l
cukier
250 g
goździk
5 sztuk
ziele angielskie
5 sztuk
sól
1 łyżeczka
ocet winny 10% lub jabłkowy
250 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (około 1½ centymetra).

krok 2

W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną dynię i po 3 minutach wyciągamy ją z wody, używając łyżki cedzakowej. Odstawiamy.

krok 3

Przygotowujemy zalewę. Do małego garnka wlewamy wodę (1 litr), wsypujemy cukier, goździki, ziele angielskie i sól. Mieszamy i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec do zalewy dodajemy ocet – ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

krok 4

Do wyparzonych słoików nakładamy podgotowaną dynię, którą szybko zalewamy gorącą marynatą. Słoiki ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Jeśli następnego dnia wieczka słoików nie będą zassane, dynię pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Przetwory przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będą gotowe do spożycia po miesiącu.

TIP

Z podanej porcji wyjdą 3 słoiki o pojemności 0,75 l

Więcej o dyni dowiesz się tutaj:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk