Dynia pieczona z chili i miodem
- dynia hokkaido
- 600 g
- papryczka chili
- ½ sztuki
- czosnek
- 1 ząbek
- miód
- 20 ml
- ocet balsamiczny
- 10 ml
- oliwa
- 20 ml
- sól
- ½ łyżeczki
- feta
- 80 g
- płatki chili
- do podania
- świeżo mielony czarny pieprz
- do podania
- świeża kolendra
- do podania
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w plastry. Papryczkę chili i czosnek siekamy w drobne plasterki. W małej miseczce łączymy miód, ocet balsamiczny, oliwę i sól.
krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Dynię mieszamy z marynatą i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. Dynia będzie gotowa, gdy bez oporu wbijemy widelec w miąższ. Nie powinna być przepieczona, bo będzie się rozpadała. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy funkcję termoobiegu.
krok 3
Gotową dynię wyjmujemy z piekarnika i obficie posypujemy pokruszoną fetą, szczyptą chili w płatkach, świeżo zmielonym pieprzem i listkami kolendry. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłą, od razu po przygotowaniu.
Przeczytaj więcej o dyni:
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Ludzie i inspiracje
Dynia - przepisy na 32 jesienne dania
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy. Oto nasze ulubione przepisy na dania z dyni!
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ciasto dyniowe?
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
- Ludzie i inspiracje
Dynia - przepisy na 32 jesienne dania
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy. Oto nasze ulubione przepisy na dania z dyni!
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ciasto dyniowe?
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.