Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pieczoną dynię z miodem i chili. Pieczona dynia z chili i miodem. Przepisy na dynię (fot. Paulina Czyżewska)

Dynia pieczona z chili i miodem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
dynia hokkaido
600 g
papryczka chili
½ sztuki
czosnek
1 ząbek
miód
20 ml
ocet balsamiczny
10 ml
oliwa
20 ml
sól
½ łyżeczki
feta
80 g
płatki chili
do podania
świeżo mielony czarny pieprz
do podania
świeża kolendra
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w plastry. Papryczkę chili i czosnek siekamy w drobne plasterki. W małej miseczce łączymy miód, ocet balsamiczny, oliwę i sól.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Dynię mieszamy z marynatą i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. Dynia będzie gotowa, gdy bez oporu wbijemy widelec w miąższ. Nie powinna być przepieczona, bo będzie się rozpadała. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy funkcję termoobiegu.

krok 3

Gotową dynię wyjmujemy z piekarnika i obficie posypujemy pokruszoną fetą, szczyptą chili w płatkach, świeżo zmielonym pieprzem i listkami kolendry. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłą, od razu po przygotowaniu.

Przeczytaj więcej o dyni:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk