Kukbuk
Kukbuk
Marynowana dynia na ostro. Jak marynować dynię. Przepis na marynowaną dynię na ostro (fot. Paulina Czyżewska)

Dynia na ostro w marynacie z octu jabłkowego

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas pasteryzacji
typ diety: wegańska
typ posiłku: przetwory
dynia piżmowa
1 kg
papryczka chili
2 sztuki
imbir
2-centymetrowy kawałek
czosnek
1 ząbek
czarny pieprz w ziarnach
10 sztuk
woda
500 ml
cukier
40 g
sól
40 g
ocet
250 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę (około 1½ centymetra). Papryczkę razem z pestkami kroimy w plasterki. Imbir i czosnek obieramy i również kroimy w plasterki.

krok 2

Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy po 4 ziarna pieprzu, kilka plasterków imbiru i czosnku. Następnie dorzucamy pokrojoną dynię i papryczkę chili.

krok 3

Wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Następnie dodajemy ocet – ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Gorącą zalewą uzupełniamy słoiki, szybko je zakręcamy i wstawiamy do garnka przygotowanego do pasteryzacji. Słoiki zalewamy do ¾ wysokości i gotujemy przez 15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Przetwory wyjmujemy z wody i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy najlepiej na całą noc do wystudzenia. Dynię przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobra do spożycia po 30 dniach.

TIP

Z podanej ilości wyjdą 2 słoiki o pojemności 1 l

Dowiedz się więcej o dyni:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk