Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę (około 1½ centymetra). Papryczkę razem z pestkami kroimy w plasterki. Imbir i czosnek obieramy i również kroimy w plasterki.
krok 2
Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy po 4 ziarna pieprzu, kilka plasterków imbiru i czosnku. Następnie dorzucamy pokrojoną dynię i papryczkę chili.
krok 3
Wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Następnie dodajemy ocet – ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Gorącą zalewą uzupełniamy słoiki, szybko je zakręcamy i wstawiamy do garnka przygotowanego do pasteryzacji. Słoiki zalewamy do ¾ wysokości i gotujemy przez 15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Przetwory wyjmujemy z wody i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy najlepiej na całą noc do wystudzenia. Dynię przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobra do spożycia po 30 dniach.
TIP
Z podanej ilości wyjdą 2 słoiki o pojemności 1 l
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.