Dwukolorowa babka z polewą kakaową
czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Ciasto:
- masło w temperaturze pokojowej
- 250 g
- cukier
- 275 g
- pasta waniliowa
- 1 łyżeczka (lub 1 laska wanilii)
- jajko „zerówka”
- 3 sztuki
- mąka pszenna
- 340 g
- proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka
- soda oczyszczona
- ½ łyżeczki
- mleko
- 180 ml
- kakao ciemne z Ghany
- 4 i ½ łyżki
- czekolada lekko gorzka 50%
- 50 g
- czekolada biała
- 50 g
- Dodatkowo:
- masło
- do natłuszczenia formy
- mąka
- do posypania
- Polewa:
- cukier puder
- 300 g
- kakao ciemne z Ghany
- 40 g